Njemačko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju poraslo 0,3 posto, izvijestio je u srijedu zavod za statistiku, blago podignuvši procjenu rasta na kraju 2020. godine koju je obilježila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. Prva je procjena pokazivala rast od samo 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Nakon povijesnog, 9,7-postotnog pada u drugom tromjesečju, najveće europsko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do lipnja 8,5 posto, potaknuto ukidanjem mjera kojima se nastojalo suzbiti širenje koronavirusa.

Izvješće statističkog ureda pokazuje i da je proračun u 2020. iskazao deficit prvi puta od 2011., od 4,2 posto. Viši je bio samo 1995. godine, kada je dug agencije za reprivatizaciju istočnonjemačkih poduzeća integriran u državni proračun.

Državni su prihodi pali, i to ne samo zato što je stopa poreza na dodanu vrijednost privremeno smanjena kako bi se potaknula potrošnja. Njemačka je u 2020. izgubila status fiskalno konzervativne države, pokrenuvši programe pomoći vrijedne više milijardi eura kako bi poduprla gospodarstvo u koronakrizi.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay