HRVATSKA posljednjih godina slovi kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Mediteranu, a turistička sezona svake se godine iščekuje kao spas za ekonomiju – pogotovo u koronakrizi koja traje već godinu dana. Objavljen je novi izvještaj Europske komisije za putovanje (ETC), naslovljen “Praćenje stavova prema domaćem i intraeuropskom putovanju”.

Riječ je o mjesečnom izvještaju koji, kako ETC navodi, ispituje i prati stavove i kratkoročne namjere za domaće i intraregionalno (unutar jedne regije) putovanje europskih građana iz deset izvorišnih tržišta visokog prometa u svjetlu krize s covidom-19. ETC je udruženje nacionalnih turističkih organizacija europskih zemalja smješteno u Bruxellesu. 

Deset nacionalnih tržišta koja ETC istražuje su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija, Švicarska, Španjolska, Poljska i Austrija. Istraživanje ETC-a objavljuje se u šest mjesečnih izvještaja. Posljednji, četvrti izvještaj objavljen je u siječnju. 

A u njemu je Hrvatska na ljestvici deset najpoželjnijih odredišta za putovanje unutar Europe pala na deseto mjesto. Dok čak 9.8% ispitanika iz spomenutih deset zemalja želi putovati u Španjolsku, samo 3.1% ih je izrazilo želju posjetiti Hrvatsku. Ispred Hrvatske su Turska, Nizozemska i Portugal. 

Valja pritom istaknuti da u ovaj izbor mogućih poželjnih destinacija nisu uvrštena popularna odredišta s druge strane Mediterana – Tunis, Maroko, Alžir i Egipat – budući da je riječ o putovanju unutar Europe. Stoga ne znamo kako Hrvatska kotira u odnosu na ova, u pravilu daleko povoljnija, turistička odredišta. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay