Biznis najma autodizalica, ako je suditi prema svakodnevnoj gradskoj vizuri, posljednjih je mjeseci procvjetao. U centru Zagreba svakodnevno je zatvoreno barem nekoliko ulica u kojima ti teški strojevi na šest, osam ili deset kotača, dugačkih “ruku” od 20 do 40 metara, s krovova zgrada spuštaju oštećene dimnjake.

O visokoj potražnji za autodizalicama možda najbolje govori podatak da su na intervencije u Zagreb dolazile čak i tvrtke iz drugih gradova. Jedna takva je čakovečka obiteljska tvrtka Patafta i sinovi koja se specijalizirala isključivo za najam autodizalica.

Uobičajena cijena sata autodizalice kreće oko 400 kuna za one nosivosti 40 tona. Nešto robusnija dizalica nosivosti 80 tona stoji do 600 kuna po satu, a one koje podižu teret preko 100 tona oko 800 kuna po satu. Što veća nosivost, to je autodizalica veća, skuplja, a time i sat najma raste. Zbog toga se uostalom autodizalice rijetko iznajmljuju na jedan sat. Minimalna satnica korištenja u većini tvrtki postavljenja je na tri sata jer im se, kako kažu, ne isplati manje ako uračunaju održavanje vozila i gorivo. Za cijeli dan korištenja (8 sati), prema tome, okvirna cijena najma autodizalice može biti u rasponu od 4000 kuna pa sve do 8000 kuna za one nosivosti preko 100 tona.

Poziciju da autodizalice, u većini slučajeva, nisu ni potrebne za zahvate skidanja dimnjaka zauzima Josip Čalušić, vlasnik tvrtke Plava zona koja je u zadnjim mjesecima obavila desetke takvih zahvata, i to ručno.

– Puno ljudi to ne zna. Možda primijete kod susjeda da je došla dizalica pa je i sami angažiraju, a velika je vjerojatnost da im uopće ne treba i da se to može obaviti i bez strojeva. Istina, dizalica može ubrzati sam postupak, ali onda će to i koštati više – objašnjava Čalušić.

U njegovoj tvrtki radnici direktno na krovu dimnjak rastave ciglu po ciglu i tako ga spuste dolje. Bez potrebe za dizalicom.

Prema njegovim procjenama, tek pet posto zgrada u Zagrebu zaista ima potrebu za dizalicom zbog, primjerice, nepristupačne lokacije. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay