Mlijeka i mliječnih proizvoda u 11 mjeseci 2021. uvezli smo za 245,9 mil. eura, a izvezli za svega 64,7 mil. eura, što je povećanje deficita za 20,8% u odnosu na 2020.

Prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka u siječnju je prema TISUP-u (Tržišnom cjenovnom informacijskom sustavu u poljoprivredi) iznosila 2,72 kune što je za 2,62% više nego mjesec ranije te 6,16% više na godišnjoj razini. No to ni približno nije dovoljno. Otkupna cijena mlijeka treba ići prema 3,5 kune s PDV-om, koliko imaju proizvođači u Italiji, Austriji ili Poljskoj, rekao je ovih dana predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar, inače nam prijeti dalje urušavanje sektora zbog čega bi Hrvatska u budućnosti mogla postati jedna od rijetkih država bez vlastite proizvodnje.

U državama iz kojih hrvatske mljekare najviše uvoze mlijeko, cijene svježeg mlijeka u prosjeku su porasle 8-12% u zadnjih godinu dana, a u Hrvatskoj su čitavu prošlu godinu bile na istoj razini. Prosječna cijena mlijeka, primjerice u Poljskoj, u lanjskom je prosincu iznosila 39 euro centi, a u Hrvatskoj tek 35,1, što znači da su poljski farmeri dobivali 30 lipa više.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr