Hrvatska udruga banaka obznanila je ponovno uvođenje Hrvatskog registra obveza po kreditima (HROK). On bankama omogućuju razmjenu svih podataka o zaduženosti građana, a zbog europskih pravila o zaštiti podataka (GDPR) bio je obustavljen na otprilike godinu dana, kao i “crna lista”, odnosno sustav razmjene informacija o klijentima koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu.

Djelomična razmjena podataka obavljana je, doduše, s pomoću posebnog informatičkog sustava, no banke su se sada uskladile s GDPR-om te se pozivaju na Zakon o kreditnim institucijama, zbog čega im je omogućen povratak cjelokupnog načina provjere boniteta klijenta, javlja Novi list.

“Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima”, kažu u HUB-u. Razmjena podataka, kao i prije, uključuje sve informacije o kreditnim zaduženjima klijenata banaka i štedionica; od “minusa na tekućem”, do svih vrsta kredita.

S uvidom u to tko redovito otplaćuje kredit, tko malo kasni i koliko te tko je koliko dužan, banke će moći odrediti tko spada u kategoriju dužnika, a tko je zaista pod moratorijem. Banke će imati podatke i o onima koji su jedan kredit stavili pod moratorij, pa podigli drugi, jer “u tom dijelu, budući da formalno nije riječ o lošem plasmanu, presudna će ipak biti poslovna politika svake pojedine banke”.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay