Pandemija koronavirusa nepovratno je promijenila privlačnost ulaganja u komercijalne nekretnine, ocjenjuju stručnjaci.

Naime, situacija ispražnjenih ureda i trgovačkih centara s jedne strane te povećana potražnja za skladišnim prostorom i “kućnim uredima” s druge strane sve više zbunjuje investitore koji nisu sigurni treba li nekretninama kao investicijskoj klasi okrenuti leđa ili dodatno povećati ulaganja u reformirani portfelj.

Tijekom travnja i svibnja u Londonu je unajmljeno 27.692 četvorna metra poslovnog prostora što je 88 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci tvrtke DeVono Cresa. A gotovo trećina tog prostora unajmljena je u samo jednoj transakciji u neboderu 22 Bishopsgate. Stoga ne postoji razlog koji bi potkrijepio nadanja o brzom oporavku tržišta uredskog prostora, naglašava ta tvrtka.

I ne samo u Britaniji, nego i šire. Prognoze tvrtke Savills pokazuju da će prihodi od najma uredskog prostora na najboljim lokacijama u Europi ove godine pasti između 2 i 10 posto. Dodatno, prinosi od najma trgovačkih centara u prvom tromjesečju snizili su se za 39 baznih bodova, na 5,1 posto.

Međutim, potražnja za skladišnim prostorom samo u SAD-u mogla bi godišnje rasti između 13,8 milijuna i 18,4 milijuna četvornih metara u iduće dvije do tri godine, procjenjuje tvrtka ProLogis.

S obzirom da toliko mnogo ljudi sada živi, uči, radi i zabavlja se u domovima, ulaganje u stambene nekretnine može postići višestruke ciljeve”, smatra Andrew Angeli, direktor istraživanja za EMEA regiju u tvrtki CBRE Global Investors.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay