Upravni odbor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak će na sjednici donijeti nove kriterije za isplatu 4000 kuna neto po radniku za svibanj i lipanj, potvrđeno nam je u Vladi. Sukladno tim kriterijima, za svibanj će se moći tražiti državna potpora za sve tvrtke kojim je prihod pao za 20 posto. Pritom će poslodavci koji zapošljavaju više od 50 radnika, a podnose zahtjev za svibanj, trebati dokazati pad prihoda za najmanje 20 posto na temelju predaje PDV obrasca za svibanj 2020. i svibanj 2019. Poreznoj upravi.

Posebno se uz to napominje da za poslodavce koji zapošljavaju više od 50 radnika otkazivanje rezervacija, eventa, kongresa, seminara i slično, otkazivanje ugovornih poslova i narudžbi, nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata i sl., nemogućnost novih narudžbi sirovina, repromaterijala, alata i strojeva nužnih za rad – nisu prihvatljivi razlozi za korištenje potpore za svibanj, nego da to može biti samo navedeni pad prihoda od 20 posto. Ako, pak, poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci, treba dokazati pad prometa za najmanje 20 posto u svibnju 2020. u odnosu na veljaču 2020.

Nadalje, poduzetnici će morati Zavodu dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa potpore.

Jedna od većih novosti je to da će poslodavac koji za svibanj traži potporu, a zapošljava više od 50 radnika, morati vratiti potporu ako od trenutka dobivanja potpore pa zaključno do 31. prosinca 2021. isplati dividendu ili udjel u dobiti ili druge istovjetne primitke koji se smatraju raspodjelom dobiti bilo kojega poreznog razdoblja. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay