Kao jednu od gospodarskih mjera pomoći građanima, ministar financija Zdravko Marić najavio je i pojeftinjenje struje, i to ne samo za korisnike najjače pogođene krizom, već jednako za sva kućanstva i poslovne subjekte.

Dok Hrvati čekaju informaciju o tomu kad će im početi stizati niži računi za električnu energiju, u susjednoj Sloveniji su objavili kako će njihovim građanima sljedeća tri mjeseca rata struje biti umanjena za čak 27 posto.

– Odmah po izbijanju krize HEP je iskazao socijalnu osjetljivost i solidarnost sa sugrađanima u Hrvatskoj. Obustavio je isključenja kupaca zbog dugovanja za električnu energiju, a onima kojima je bila isključena električna energija, vraćena je opskrba. Privremeno je obustavljeno i slanje opomena i provođenje ovrha. O primjeni mogućih drugih olakšica odluke ćemo donijeti u dogovoru s regulatorom – odgovorili su nam iz HEP-a.

Savjetnik za energetsko tarifiranje u udruzi “Splitski potrošač”, Nenad Kurtović, smatra kako bi cijena kućanstvima u sljedećem tromjesečnom razdoblju (travanj-lipanj) mogla slobodno ići 20 posto dolje, da bi to mogli podnijeti i država i HEP.

Da prostora za pojeftinjenje struje definitivno ima, govori i činjenica da cijena energije na burzi nikad nije bila povoljnija.

– Kućanstva u dvotarifnom modelu, kojih je većina, plaćaju trenutačno jednu kunu po kilovatsatu. Od toga samo na energiju idu 44 lipe, a cijena na burzi je upola jeftinija – navodi naš sugovornik.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay