Najveći rast cijena u domaćim trgovinama primijetili smo na mesu, mlijeku, jajima, voću i povrću

Gotovo svaki drugi proizvod u trgovinama mješovite robe skuplji je nego prošle godine. Rezultat je to terenskog istraživanja Jutarnjeg u kojem smo prikupili cijene s tridesetak nasumce odabranih računa za špeceraj iz tri velika trgovačka lanca s različitim datumima iz 2021. godine, a onda ih u istim tim dućanima usporedili s cijenama danas.

Od ukupno 177 artikala koji su se našli na tim računima, danas je skuplje njih 80, odnosno 45,19 posto. Najveći rast cijena primijetili smo na mesu, mlijeku, jajima, voću i povrću. Kad se ukupni iznosi zbroje, ako bi sve te iste artikle u istim dućanima kao i prošle godine kupili danas, to bi vas umjesto 2736 kuna stajalo 2946 kuna, odnosno 210 kuna više.

Riječ je, dakako, o grubom izračunu, kojem za cilj nije bio otkriti koji je trgovački lanac skuplji, niti smo uspoređivali cijene svih artikala u svim dućanima. Cijene variraju na tjednoj i mjesečnoj bazi. Eksperiment je bio jednostavan: nasumce odabrani računi s nasumičnim datumima iz 2021. (jedan račun smo pronašli i iz 2020.) poslužili su nam kao šoping-lista, pa smo s njima otišli u iste dućane prošli tjedan.

Daljnja poskupljenja možemo očekivati, kaže Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

– Najavljuju se poskupljenja vode, struje i plina. To se sve koristi kod uzgoja, prijevoza i skladištenja. Ako poskupljuju energenti, neminovno će doći do poskupljenja cijena, objašnjava.

Najviše ju je iznenadio rast cijene jestivog ulja, a gore idu i ostale osnovne živežne namirnice, poput šećera i brašna. Rekla nam je kako Udrugu stalno zovu ljudi, no oni u vezi porasta cijena ne mogu ništa. Još goru situaciju očekuje i zbog uvođenja eura.

– Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i ministar financija Zdravko Marić pozivali su se na podatke da su sve zemlje imale neku malu inflaciju pa je to za očekivati i kod nas. Bila sam i u Austriji i Sloveniji kad je uveden euro i ljudi su bili strašno ljuti jer su sve cijene otišle gore. Tadašnji premijer Slovenije je rekao da su sve pripremili za euro pa možete misliti kako će to onda izgledati kod nas. Nemamo puno vremena do 1. 1. 2023. – strahuje Knežević.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay