Može li zakon na koji agronomi imaju ozbiljne zamjerke spriječiti rasprodaju…

Nakon što je početkom siječnja zaključena javna rasprava u saborskoj proceduri uskoro će se naći Zakon o komasaciji, a on bi trebao pojednostaviti postupak komasacije poljoprivrednog zemljišta u cilju njegova okrupnjavanja i stavljanja u funkciju zapuštenih poljoprivrednih površina

Kako aktualni Zakon o komasaciji iz 2015. nije zaživio zbog kompliciranih odredbi, Vlada je odlučila izraditi novi s jednostavnijom procedurom i jasnijim postupkom nadležnosti donošenja odluka.

Sudionici javnog savjetovanja upozorili su na brojne prepreke o kojima treba voditi računa prilikom provedbe zakonskih rješenja. Jedan od glavnih problema koji otežava učinkovito provođenje komasacije su neriješeni vlasnički odnosi i neusklađenost zemljišnih knjiga. Dodatna prepreka je velik broj vlasnika zemljišta, pri čemu se mnogi od njih ne bave poljoprivrednom proizvodnjom, pa je i mali njihov interes za komasacijom.

Hrvatska agronomska komora (HAK) pak upozorava da u provođenje zakona nije dovoljno uključena agronomska struka, što bi moglo značajno otežati cijeli postupak. ‘Zakon je u potpunosti propustio u sam postupak komasacije uključiti institucije i stručnjake agronomske struke čiji bi poslovi bili jasno propisani, jer ipak se radi o poljoprivredom zemljištu i poljoprivrednoj proizvodnji, a Ministarstvo poljoprivrede izrađuje plan. Ovako će se sve svesti na nekoliko agronoma ‘državnih službenika’ i javnu nabavu vanjskih usluga, pa se ne možemo oteti dojmu da je zakon tome i prilagođen’, ističe se u primjedbi HAK-a.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay