Hrvatska poštanska banka (HPB) je prošlu godinu završila s neto dobiti od 7,1 milijun kuna, uz rast neto prihoda od kamata i naknada, a iznimno zahtjevna 2017. obilježena je i skokom rezervacija zbog izloženosti grupi Agrokor i povezanim osobama, objavili su u utorak iz HPB-a.

“Hrvatska poštanska banka je imala odlično drugo polugodište 2017. te je, usprkos visokim rezerviranjima po izloženosti grupi Agrokor i povezanim osobama, nadoknadila gubitak iz prvih šest mjeseci i godinu završila s neto dobiti od 7,1 milijun kuna”, ističu iz HPB-a.

Podsjećaju, naime, kako je gubitak u prvom polugodištu iznosio 64,5 milijuna kuna, ali su to u drugom polugodištu uspjeli nadoknaditi i godinu završiti s dobiti.

Po podacima iz financijskog izvješća HPB-a za prošlu godinu, ispravci vrijednosti prema grupi Agrokor i povezanim osobama iznose 281 milijun kuna.

Operativna dobit HPB-a za 2017. godinu iznosi 373,2 milijuna kuna i gotovo je na razini rekordne 2016. godine (pad za 1,6 posto), kada su ostvareni značajni jednokratni efekti (dobitak od prodaje dionica VISA Europe u iznosu 33,5 milijuna kuna), navode iz HPB-a.

“U drugoj polovici godine uspjeli smo nadoknaditi šestomjesečni gubitak povezan s ispravcima vrijednosti prema Agrokoru i povezanim osobama i završili 2017. sa 7,1 milijun kuna neto dobiti. Rezerviranja za spomenuti gubitak anulirala su našu operativnu dobit od 373,2 milijuna kuna, rast neto kamatnih prihoda od 3,3 posto i rast neto prihoda od naknada od 4 posto”, ističe predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić u komentaru poslovnih rezultata.

Po podacima iz izvješća, neto kamatni prihod HPB-a u prošloj je godini iznosio 531,3 milijuna kuna, što je rast od 3,3 posto u odnosu na godinu ranije, a neto prihod od provizija i naknada je porastao za 4 posto, na 192,1 milijun kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: HINA