Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je sudjelovala o završnoj raspravi o novim zakonima koji uređuju online tržište. Naglasila je kako će ti zakoni promijeniti internet kakav poznajemo i uspostaviti standard za zaštitu građana na svjetskoj razini.

Internet je kroz godine postao Divlji Zapad. Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti te svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Predugo su naši građani bili prepušteni samovolji Googlea i Facebooka koji su debelo profitirali na našim podacima, pa čak i onim najosjetljivijima. Da nas netko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, ali na internetu je sve dopušteno, rekla je Biljana Borzan.

Čak 98,5 posto prihoda Mete i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Zakon o digitalnim uslugama zabranjuje praćenje maloljetnika na internetu u svrhu oglašavanja, a odraslima omogućuje lakše isključivanje praćenja. Stavlja se veća odgovornost na internetske divove da provjeravaju sadržaje koje nude, da ne manipuliraju korisnicima, niti koriste njihove podatke bez njihova znanja.

Zakoni su naišli na veliki otpor internetskih platformi koje su intenzivno lobirale da se ublaži, a u jednom trenutku je Meta prijetila povlačenjem Facebooka i Instagrama iz EU.

Tko hoće kod nas poslovati, mora poštivati naša pravila! Danas smo pokazali kako u EU nema nedodirljivih!, zaključila je Borzan.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay