Nenad Kurtović, stručni savjetnik udruge Splitski potrošač za područje kupoprodaje energije, upozorava da kućanstva od 1. listopada mogu očekivati značajan rast cijena električne energije, piše Slobodna Dalmacija

Ljeto je, turizam cvjeta, doba je godišnjih odmora i opuštanja… No mogla bi nas sustići crna zima ako se sami ne počnemo ponašati odgovornije i štedljivije, procjenjuje splitski energetski stručnjak, ističući kako je sve ono što se trenutno događa poduzetnicima zapravo upozorenje za kućanstva, piše Slobodna Dalmacija.

Situacija je, veli, trenutno jako loša, a nitko nas ne uči što treba raditi i kako se pripremiti za dane koji dolaze, iako se dobro zna da hrvatski elektroenergetski sustav prvenstveno ovisi o klimatskim uvjetima – hidroenergiji i vjetru.

‘Ako toga imamo, blagostanje je, ako nemamo, loše je. Ranije smo u nedostatku istih ubacivali termoelektrane na plin, koji je bio jeftin, uključujući jeftin uvoz. Sada nemamo hidroenergije i dovoljno vjetra, plin je skup, uvoz još skuplji. Vjerojatno nas čeka poskupljenje struje od 1. listopada za kućanstva, a posebna nepoznanica je hoćemo li tijekom nadolazeće zime imati plina ili ne. Plin se nabavlja sada, pune se skladišta po ekstremno visokim cijenama i to plaća HEP, jer je Vlada dala odobrenje da se zaduži za milijardu eura. No na HEP su natovarili toliko obveza da bi uskoro mogao biti mrtav. Uzeto je toliko kredita da se to više prihodima ne može pokriti’, procjenjuje stručni savjetnik udruge Splitski potrošač za područje kupoprodaje električne energije, naglašavajući da je cijena skupog uvoza trenutno isključivo pala na leđa poduzetnika. Oni ginu, a trebalo je, smatra Kurtović, još lani izbalansirati priču i poskupljenje električne energije dijelom prebaciti i na kućanstva kako bi svi zajedno lakše podnijeli teret, piše Slobodna Dalmacija.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay