No, za daljnje izmjene, poglavito kada se govori o konkretnim stvarima poput AmChamovih prijedloga, “treba još malo dodatno i promisliti i proanalizirati”, rekao je Marić, ujedno podsjetivši i na najavljenu izmjenu u porezu na dohodak koja se odnosi na podizanje poreznog limita za uzdržavane članove do kojeg mogu biti porezna olakšica s 15 na 24 tisuće kuna, koja će se već početi primjenjivati na ovu godinu.

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić izrazila je nadu da će, iako će Vlada imati puno posla oko uvođenja eura, biti prilike za novi krug poreznog rasterećenja.

Naglasci u AmChamovim preporukama su na povećanju neoporezivog osobnog odbitka na 4.900 kuna, smanjenju stopa poreza na dohodak s 20 na 10 posto i s 30 na 25 posto, kao i na primjeni najviše mjesečne i najviše godišnje osnovice pri obračunu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Također, AmCham predlaže izmjenu Zakona o porezu na dohodak u kojoj bi se propisalo da se dohotkom od kapitala, osim dodjele ili kupnje vlastitih dionica, smatraju i dodjela i stjecanje udjela u društvu s ograničenom odgovornošću, što bi, kako ističu, pomoglo razvoju manjih i srednjih poduzeća, kao i start-upova u Hrvatskoj.

Petra Megla iz KPMG Hrvatska istaknula je da se hrvatsko gospodarstvo suočava s manjkom radne snage, pa je stoga između ostalog potrebno dodatno porezno rasteretiti rad kako bi se povećala efektivna neto plaća. Po procjenama, taj rast neto plaća bi trebao biti barem od 11 do 13 posto, izjavila je.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay