ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u četvrtak je objavila da je završen postupak postupnog gašenja ometajućih talijanskih TV odašiljača uzduž jadranske obale, a čime se uklanjaju smetnje za prijam televizijskih programa u priobalnom dijelu Hrvatske i na otocima.

“Gašenjem ometajućih odašiljača u regiji Marche, završen je postupak uklanjanja smetnji prijemu TV programa hrvatskih nakladnika uzduž jadranske obale. Završetkom tih aktivnosti uklanjaju se smetnje prijamu televizijskih programa hrvatskim građanima koji su imali probleme s lošom kakvoćom prijama zbog talijanskih smetnji u priobalnom dijelu Hrvatske i na otocima”, ističu iz HAKOM-a.

Prenose kako je, prema informacijama Ministarstva ekonomskog razvitka Republike Italije 16. siječnja završen postupak gašenja ometajućih TV odašiljača u regiji Marche, koja je zbog prošlogodišnjih potresa preostala kao zadnja regija za gašenje.

Time je završen cjelokupni postupak gašenja međunarodno neusklađenih TV odašiljača u talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia – Romagna, Marche, Abruzzo, Molise i Puglia.

“Radi se o složenom postupku koji je rezultat međunarodnih razgovora, izmjena frekvencijskog plana, promjena niza zakonskih propisa i aktivnosti na terenu, u kojem su sudjelovale talijanska i hrvatska strana. Okončanjem postupka isključivanja ometajućih talijanskih odašiljača uklonjene su smetnje prijamu televizijskih programa uzduž jadranske obale, a bolju kakvoću prijama hrvatskih TV programa posebice će osjetiti oni građani koji su imali probleme s lošom kakvoćom signala zbog smetnji u digitalnim regijama D5 (Istarska i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija)”, objašnjavaju iz HAKOM-a.

Najavljuju da će tijekom ove godine provesti daljnja detaljna mjerenja na jadranskoj obali radi potvrde rezultata i učinaka postupka gašenja, o čemu će javnost pravodobno izvijestiti.

(Hina)