ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini, a predsjednik tog savjeta bit će premijer Andrej Plenković.

Savjet čine premijer Plenković, potom potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, ministar upravljanja državnom imovinom Goran Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

Savjet će davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

“Kao predsjednik Savjeta imat ću mogućnost pozivati i druge osobe da sudjeluju u njegovom radu, a možemo formirati temeljem ove odluke i posebna povjerenstva za stručnu podršku radu savjeta”, izjavio je premijer Plenković na sjednici Vlade.

“Na taj način našu političku odluku operacionaliziramo”, dodao je.

Ujedno, Plenković je pozvao sve one koji smatraju da imaju kvalitetan model za financiranje te operacije, da ga predlože javnosti, pa i Vladi.

“Mi ćemo kao Savjet razmotriti sve opcije i izabrati onu koja bude najbolja, najučinkovitija, najrealnija, a naravno imajući na umu da ne želimo da ovakva transakcija generira novi javni dug”, izjavio je Plenković.

Potkraj prošle godine Plenković je kazao da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Mađarska kompanija poručila je, pak, da je otvorena za razgovor o budućnosti Ine i da čeka službenu obavijest o namjeri Hrvatske.

(Hina)