Nakon što se Podravka krajem prošlog tjedna pohvalila da se drugi put u manje od godinu dana sprema povećati primanja oko 3200 zaposlenika Grupe, početkom ovog tjedna slična objava stiže i iz Valamara.

To nije svojstveno samo Hrvatskoj. Prema jednom od recentnih istraživanja očekivanja top menadžera (Fortune i Deloitte), najviše ih u 2022. kao problem broj jedan ističe upravo nedostatak radne snage. Toga se, naime, pribojava gotovo tri četvrtine menadžera, čime je taj problem potisnuo i bojazni vezane uz pandemiju.

Sve u svemu, razumljivo je da su domaće top kompanije sve više zaokupljene načinima kako zadržati radnike za kojima na tržištu raste potražnja.

Dok su u Podravki izračunali kako odluka o paketu koji će rezultirati povećanjem primanja njezinih zaposlenika na godišnjoj razini teži 35 milijuna kuna, Valamar u dizanje plaća i programe nagrađivanja oko sedam tisuća djelatnika ove godine kani uložiti 15 milijuna eura.

Kako bilo. Vindija i Koka su svoj program unaprjeđivanja statusa i radničkih prava zaposlenika jesenas potkrjepile i povećanjem plaća od rujna (s isplatama od listopada), a u kompaniji su procijenili da će za ta povećanja na godišnjoj razini Grupa izdvojiti 24,6 milijuna kuna.

Kraš je pak na samom kraju prošle godine objavio da je s predstavnicima sindikata (PPDIV) potpisao dodatak kolektivnom ugovoru s primjenom od početka ove godine, rezultat čega je povećanje plaća svim zaposlenicima kojima se iznos obračunava s pomoću koeficijenta. Ukupno ulaganje u povećanje plaća na razini Kraš grupe u Upravi kompanije procijenili su na 14 milijuna kuna godišnje.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay