Ne budemo li ulagali u hotelski smještaj, hrvatski će turizam stagnirati, što znači da apartmanizacijom idemo u potpuno krivom smjeru. Sukus je to analize koju je predstavio ekonomski analitičar Velimir Šonje, vlasnik tvrtke Arhivanalitika i pokretač stručnog portala Ekonomski lab na Turističkom briefingu u organizaciji Hrvatske udruge turizma (HUT) u zagrebačkom Pupitres Baru. Usprkos tome, izgleda da će država destimulirati gradnju hotela.

U Hrvatskoj udio kreveta u privatnom smještaju 60 posto i samo Crna Gora ima viši udio (75 posto), dok je primjerice slijedeća ispod Hrvatske Italija čiji je udio 32 posto.

Hotelski je udio 16 posto i najmanji je među mediteranskim zemljama, dok je primjerice u Italiji 44,5 posto, a u Bugarskoj čak 84,2 posto. Samo taj podatak, ako ne bismo išli u daljnju analizu, govori koje su mogućnosti u Hrvatskoj kad je riječ o razvoju hotelskog turizma, odnosno kvalitetnije ponude.

Da hotelski smještaj ima perspektivu pokazuje i podatak da je njegova popunjenost u godini prosječno 150 dana, dok je u privatnom smještaju 66 dana. Iako imamo daleko manji broj kreveta u hotelima, puno je veća bruto dodana vrijednost po krevetu, gotovo četiri puta u odnosu na kampove i apartmane.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay