Početak projekta “Turistička godina EU-Kina 2018“ za jačanje suradnje Kine i zemalja EU-a u području turizma svečano je obilježen u Veneciji, gdje je uz brojne dužnosnike iz EU zemalja, Europske komisije i Kine bio i ministar turizma Gari Cappelli, poručivši da se u Hrvatskoj očekuje još više kineskih turista.

Iz Ministarstva turizma u petak su izvijestili da se i Hrvatska, kao članica EU-a, aktivno uključuje u turističke aktivnosti i suradnju između EU-a i Kine, čime se u ovoj turističkoj godini otvaraju i nove mogućnosti za ulaganja i rast u turizmu te predstavljanja međusobnih kultura i vrijednosti.

Glavni je cilj “Turističke godine EU-Kina” privući više kineskih turista u Europu promoviranjem transeuropskih proizvoda i pomaganjem europskim operatorima da snažnije uđu na kinesko tržište. Italija, kao jedna od vodećih turističkih zemalja u svijetu, koju godišnje posjeti više od 51 milijun turista i zauzima sedmo mjesto u svijetu po prihodima od turizma, ujedno je početna točka zajedničkih kinesko-europskih aktivnosti.

U sklopu tih aktivnosti u zemljama EU-a nastojat će se kreirati posebni turistički proizvodi i ponuda prilagođeni kineskim turistima, kroz uključivanje europskih destinacija u “China Quality Service” (QSC) odnosno program certifikacije u turizmu, a radit će se i na pojednostavljivanju i ubrzavanju procedura za dobivanje viza, otvaranju i uvođenju novih izravnih zračnih linija s Kinom te prilagodbi europskih destinacija za online usluga plaćanja preko kineskih mobilnih aplikacija.

“Tržište Kine iznimno je važno i za hrvatski turizam, koji je u 2017. s tog tržišta zabilježio povećanje prometa od oko 50 posto u odnosu na 2016., a poraste očekujemo i ove godine, pogotovo u pred i posezoni, kada se iz Kine očekuje da će njihovih 150 milijuna turista putovati izvan zemlje”, kazao je ministar Cappelli, dodajući da uz prirodne ljepote i kulturnu baštinu Hrvatska osim njihovih turista sve više privlači i kineske investitore.

Cijeli članak možete pročitati na: novo.hr

Foto: Shutterstock