Internetski divovi Google i Tencent najavili su u petak dugoročni sporazum o dijeljenju patenata, signalizirajući ujedno moguću suradnju u budućnosti na razvoju novih tehnologija.

Kompanije nisu navele pojedinosti o prirodi i opsegu moguće suradnje ali su u zajedničkom priopćenju istaknule da su “otvorene za dublju suradnju u budućnosti na razvoju inovativnih novih tehnologija”.

“Zahvaljujući suradnji na ovakvim sporazumima tehnološke kompanije mogu se fokusirati na razvoj boljih proizvoda i usluga za korisnike”, kazao je prema priopćenju čelnik Google-ova odjela za patente Mike Lee.

Čelnik Tencentova odjela za intelektualno vlasništvo Sam Xu dodao je da će sporazum o dijeljenju patenata “unaprijediti suradnju između dvije vodeće tehnološke kompanije”.

Sporazum će obuhvatiti široki raspon proizvoda, istaknule su kompanije, ne navodeći pojedinosti.

Google je sklopio sporazume o dijeljenju patenata i sa Samsungom, LG-om i drugim kompanijama. Posrijedi su uobičajeni sporazumi kojima se nastoji minimalizirati povreda patenata, napominje AFP.

Tencent je u Kini uspostavio platformu za razmjenu poruka WeChat i prvi je u zemlji u segmentu društvenih medija i igrica. Nastoje također proširiti poslovanje sa zabavnim sadržajima i igricama, naznačivši da bi mogli kupiti filmske studije, proširiti se na proizvodnju sadržaja i aktivirati se na više područja u inozemstvu.

Cijeli članak možete pročitati na: narod.hr

Foto: HINA