Komunalna tvrtka Split parking pokrenula je inovativnu Smart Split parking aplikaciju pomoću koje korisnici u realnom vremenu na Google maps karti mogu vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, izvijestili su u ponedjeljak iz Split parkinga.

Osim što mogu vidjeti koja su parkirna mjesta zauzeta i odlučiti hoće se uputiti prema njima, koristiti javni ili taksi prijevoz ili pak odgoditi odlazak, korisnici pomoću aplikacije mogu pronaći parkirna mjesta za invalide.

Uz pomoć aplikacije može se platiti parking, koristiti navigaciju do parkirnog mjesta, anonimno prijaviti nepropisno parkiranje, a korisnici mogu prijaviti i ako je netko nepropisno blokirao slobodno parkirno mjesto.

Sustav se nadzire putem administratorskog sučelja povezanog sa senzorima koji se intenzivno postavljaju po splitskim gradskim parkiralištima. Do sada je postavljeno oko 750 od ukupno 1.360 bežičnih senzora koji će biti postavljeni na 43 lokacije. Potpuni završetak ugradnje senzora na parkiralištima pod nadzorom Split parkinga planiran je za ožujak.

Početak primjene aplikacije dio je projekta vrijednog gotovo 2,9 milijuna kuna, a riječ je o prvom cjelovitom rješenju za “pametno” parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema “pametnom gradu” u području mobilnosti. U realizaciji projekta, osim Split Parkinga, sudjeluju tvrtka Ericsson Nikola Tesla i splitska softverska tvrtka Profico, koja je izradila aplikaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Shutterstock