Budući da je bitka protiv klimatskih promjena, ako ih se više i može zaustaviti, nakon sve češćih ekstremnih vremenskih uvjeta u svijetu napokon dospjela na agendu, i poslovni se svijet svom snagom uključuje u rješavanje problema vezanih uz klimu. Diljem svijeta stoga svjedoči se sve većem broju klimatsko-tehnoloških startupova, a sve su važnje i tvrtke koje svojim rješenjima pridonose održivosti. Primjera radi, jedan od najnovijih europskih jednoroga, startup 1KOMMA5°, do tog je laskavog statusa došao zahvaljujući ideji i ustrajnosti u području zelene i digitalne tehnologije. Osim napretka u upravljanju energijom povezivosti uređaja, poput njegova vlastita energetskog sustava Heartbeat zasnovanog na tehnologiji interneta stvari, taj novi jednorog sa sjedištem u njemačkom Hamburgu planira sagraditi najveću virtualnu elektranu na svijetu do 2024. godine.

Nezavisni agregator

‘Sagraditi‘ možda nije baš najbolja riječ koja bi mogla opisati taj veliki plan jer nije riječ o velikom graditeljskom pothvatu. Naime, virtualne elektrane, kako im i naziv kaže, zapravo su sustav u oblaku koji povezuje male proizvođače struje iz obnovljivih izvora energije, a sve u svrhu upravljanja energijom. Uz prisutnost agregatora koji u tom procesu djeluju kao posrednici, virtualne elektrane svojom proizvodnjom mogu sudjelovati na tržištu električne energije. Točnije, u tom procesu mogu sudjelovati tvrtke ili kućanstva, odnosno bilo tko tko ima, primjerice, ugrađene solarne panele, a dodatno ugradi opremu za očitanje proizvodnje energije i daljinsko upravljanje proizvodnjom.

Iako se njemačko tržište obnovljivih izvora energije možda čini napredno i nedostižno, virtualne elektrane postoje i u Hrvatskoj. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay