Estonija je u ovoj godini vodeća europska zemlja po pitanju količine startupova u omjeru na broj stanovnika. Možemo li biti poput njih?

U posljednjih deset godina investicije u hrvatske startupe narasle su gotovo deset puta. Ta brojka ne treba čuditi; startupi su specifični po tome što tehnološkim inovacijama donose rješenje gorućih problema, imaju brojne (potencijalne) izvore financiranja te sve izraženiji poduzetnički duh, kao i agilnost koja je nužna za prosperitet na konkurentnom poduzetničkom tržištu. Zbog takvog, često hrabrog i inovativnog pristupa poslovanju, uzdrmali su tradicionalne industrije, stvarajući nove prilike i potičući gospodarski rast širom svijeta.

Brojni dionici hrvatske startup scene i ove godine željno iščekuju Shift Startup program, jedan od dijelova Shift konferencije, koja se ove godine održava 18. i 19. rujna u Zadru, gdje imaju priliku naučiti brojne stvari vezane uz poslovanje, ali se i umrežiti, kako međusobno, tako i s investitorima.

Upravo su investitori nerijetko ključni za uspjeh ovih malih tvrtki koje rade velike stvari. Jedan od njih je i Estonac Toomas Bergmann, koji na Shiftu govori na panelu “Money, Money, Money: You (Don‘t) Need It”. Bergmanna nazivaju neiscrpnim i energičnim anđelom čuvarom estonske tehnologije. Zanimljivo je da je upravo on bio prvi ulagač u Bolt, radio je i sa Skypeom, član je nekoliko tehnoloških savjetodavnih odbora, ali i ulagač u neke hrvatske startupove poput Orqe.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr