Kao završni dio procesa ukidanja viza za SAD, nakon što je Hrvatska uspjela spustiti stopu odbijenica na manje od 3 posto, američko Ministarstvo domovinske sigurnosti provest će evaluacijski posjet Hrvatskoj – za sada se on očekuje u lipnju, navodi dnevnik.

U tom posjetu ocijenit će se ispunjavanje preostalih sigurnosnih preduvjeta, a prema najavama iz MUP-a, koji intenzivno radi na tim procesima, Hrvatska bi za nešto više od mjesec dana trebala ispuniti sve potrebne uvjete i spremno čekati Amerikance: do kraja ovog mjeseca stupit će na snagu izmijenjeni pravilnik koji će ograničiti mogućnost zlouporabe sustava e- Građani prilikom izdavanja putovnica, a do kraja sljedećeg mjeseca postignut će se operativnost razmjene podataka i 100-postotna povezanost nacionalne Jedinice za informacije o putnicima sa zračnim prijevoznicima.

Odluka o izuzeću od viznog režima, na čemu Hrvatska radi od 2007., mogla bi se tako donijeti tijekom ljeta, a najkasnije završetkom američke fiskalne godine 30. rujna.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay