Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske odlučio je razdijeliti izdašne financijske potpore. Preciznije, izdašnih 2,5 milijuna kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan matične države. Međutim, u oči upada niz neobičnih projekata, redom iz Bosne i Hercegovine, kojima je dodijeljen novac poreznih obveznika, pišu 24sata. 

Za nabavu poljoprivredne mehanizacije jednog gospodinu iz Mostara izdvojeno je 15 tisuća kuna. Franjevački samostan u Banjoj Luci dobio je 30 tisuća kuna za zamjenu postojeće stolarije s novom PVC stolarijom. Za jačanje poljoprivrednog gospodarstva za ostanak mlade obitelji u Tomislavgradu odvojeno je 14 tisuća kuna. Središnji ured je dodijelio 15 tisuća kuna gospodinu iz Guče Gore za nabavu jednorednog berača kukuruza. Zatim, odvojeno je i 20 tisuća kuna za nešto što se zove “Haški krivolov – Analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74”. Prijavitelj projekta je Hrvatski svjetski kongres, a predmet o kojem govore vezan je uz osuđenu hercegovačku šestorku. Tu je i pomoć od 14 tisuća kuna u traktorskoj opremi za gospodina iz Travnika.

Da ne ostanemo samo na prošlosti, napomenimo i kako je za nabavu opreme za internet portal na hrvatskom jeziku u BiH odvojeno 10 tisuća kuna. Tu je i nabava opreme za jedan OPG u Prozor Rami od 14 tisuća kuna, potpora od 12 tisuća kuna za voćnjak i pčelinjak u Mostaru, 15 tisuća kuna za obnovu i uzgoj voćnjaka u Bijelom Brdu, unaprjeđenje i daljnji razvoj pčelarstva na području Posušja (24 tisuće kuna). Da, i postavljanje vanjske stolarije na Kulturnoobrazovni centar Hrvata u Bosanskom Grahovu. Za to je izdvojeno 30 tisuća kuna.

Dodijeljeno je i 25 jednokratnih financijskih potpora, od kojih je 23 ljudima na području BiH. Ostalo dvoje su iz Srbije. Potpore se kreću između dvije i šest tisuća kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay