No, kompanija uzvraća da je ona ustvari žrtva prijevare. Skandal koji od kraja prošlog tjedna potresa Njemačku prouzročio je otvaranje istrage tužiteljstva i tamošnjeg financijskog regulatora BaFina te prijetnje dioničara da će tužiti poslovodstvo nakon što se vrijednost dionica u tri dana stropoštala za gotovo 90 posto.

Institucije nisu reagirale

Kompanija je jučer priopćila kako je utvrdila da računi u dvjema azijskim bankama na kojima je bilo pohranjeno 1,9 milijardi eura „ne postoje“. Radi se o novcu koji je bio namijenjen za namirenje transakcija od TPA partnera (Third Party Acquiring).

TPA partneri obavljaju platne transakcije u državama gdje Wirecard nema licencu, a nalaze se u središtu optužbi „zviždača“ unutar kompanije, o čemu je prvi izvijestio Financial Times još u listopadu prošle godine. Taj je list u idućih godinu i pol sumnjivom poslovanju Wirecarda posvetio seriju tekstova, no njemačke institucije nisu reagirale.

Afera Wirecard novi je golemi udarac za korporativnu Njemačku načetu „dizelskom aferom“ koja je 2015. potresla Volkswagen te neregularnostima koje su Deutsche Bank već stajale nekoliko stotina milijuna dolara kazni. Nijemci nisu skloni euforiji kao Amerikanci, ali kada je Wirecard ušao u DAX, u zemlji se osjetilo veliko zadovoljstvo što i Njemačka može proizvesti uspješne tehnološke divove, kaže za Bloomberg Hans-Peter Burghof, profesor financija na sveučilištu Hohenheim u Stuttgartu.

„Ovo čemu sada svjedočimo jednostavno je odvratno“, kaže Burghof. „Ovo je sramotno za Njemačku. Banke, revizori i regulatori nisu postavljali Wirecardu prava pitanja“, dodaje Burgof.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay