U petak smo mogli gotovo istodobno doznati da Ministarstvo financija u javnu raspravu upućuje prijedlog uredbe o trošarinama na duhan i duhanske prerađevine te da je Vlada odlučila pomoći tvrtki Agroduhan iz Slatine koja proizvodi duhan i tvrdi da u ukupnoj hrvatskoj proizvodnji duhana sudjeluje s oko 30%. Tvrtka je to koja CERP-u, Centru za restrukturiranje i prodaju, još iz predstečajne nagodbe 2014. nikako da počne vraćati 12 milijuna kuna. Zašto je onda Vlada odlučila još malo pomoći toj tvrtki? Prema Vladinu obrazloženju, zato što je Agroduhan svečano obećao da će do kraja 2021. naći privatne ulagače koji će ga dokapitalizirati i zato što bi propast te tvrtke dovela do “… iznimno negativnih posljedica za gospodarstvo RH, posebno poljoprivredni sektor, uz očekivana propadanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nastavak iseljavanja ruralnih naselja, koje svojim negativnim posljedicama kumulativno višestruko nadmašuju planirani iznos buduće dokapitalizacije”.

Dobar dio čitatelja sada se sigurno pita kako to da nikad nisu čuli za to važno poduzeće o kojem ovisi hrvatsko gospodarstvo i gotovo cijela poljoprivreda te je najveća brana iseljavanju iz ruralnih naselja. Ne morate se pitati jer to jednostavno nije istina. Agroduhan je 2018. imao stotinjak zaposlenih i 45 milijuna kuna prihoda. To čak nije dovoljno ni da bude najveća tvrtka u svojoj Slatini.

U Agroduhanu CERP drži 70% vlasništva, što praktički znači da se država osim državnih i javnih poslova bavi proizvodnjom duhana.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay