ZAGREB, 29. prosinca (Hina) – Vlada je u četvrtak donijela uredbu o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije kojom će se spriječiti poskupljenje struje, a premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se radi o dobroj političkoj odluci donesenoj u komunikaciji s opskrbljivačima struje.

Riječ je o prijelaznom rješenju, a tijekom 2017. godine pronaći će se sustavno rješenje, kazao je premijer. Najavio je, također, da će se o pojedinostima namjere Vlade da otkupi od MOL-a dionice INA-e raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice.

Prijedlogom uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE) i visokoučinkovitoj kogeneraciji odgađa se stupanje na snagu odredbi zakona, prema kojima bi od 1. siječnja 2017. prestala obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operator otkupljuje od povlaštenih proizvođača. Umjesto toga, ta bi se energija prodavala na tržištu, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

S obzirom na to da provedbeni propisi još nisu doneseni i da tržište nije pripremljeno, to bi dovelo do povećanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIE koju plaćaju kupci.

Zato se uredbom predlaže odgoda roka za stupanje na snagu navedenih zakonskih odredbi i to do 1. siječnja 2018., čime će se spriječiti poskupljenje električne energije za građane, a u idućem razdoblju će se pripremiti i donijeti dugoročna rješenja, kazao je Dobrović.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama koja se povećava s 5.108,84 kune na 5.211,02 kune i bit će u primjeni od 1. siječnja 2017 godine.

Riječ je o poruci koju šaljemo svim službenicima u javnom sektoru, kazao je Plenković, napominjući kako se ovom odlukom želi staviti u jednaki položaj zaposlene u državnim i javnim službama.

Osnovica se povisuje na 5.211,02 kune i na taj način Vlada šalje poruku za nastavak socijalnog dijaloga i daljnje pregovore sa sindiktima javnih službi, kazao je Plenković.

Novi iznos osnovice osjetit će se na plaći za siječanj, koja se isplaćuje u veljači.

Vlada je odlučila i s liste strateških poduzeća koja moraju 60 posto dobiti uplatiti u državni proračun izuzeti dvije tvrtke – Odašiljači i veze te HŽ Infrastrukturu. Tako Odašiljači i veze neće morati uplatiti 11,7 milijuna kuna, a HŽ Infrastrukturu 6,6 milijuna kuna, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Vlada je donijela i odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju, prikupljenu u 2017. godini. Maksimalni iznos DPS-a bit će 165 kuna ili 3,3 posto od 5.000 kuna po štediši, što je maksimalni iznos koji se potiče.

(Hina)