Razveselila me vijest s radija da Vlada uvodi restrikcije za kockarski biznis, ali ispostavit će se da na prvu nisam pažljivo slušala. Čula sam u prolazu samo onaj dio koji kaže da će ”poslovnice” za klađenje i kockanje ubuduće morati biti najmanje 500 metara udaljene od škola i vjerskih objekata. To jest malo i nedovoljno – takvim je sadržajima mjesto na rubovima naselja i u najskupljim hotelima, a ne na svakom ćošku gusto naseljenih ulica – ali, hajde, barem je neki slabašni korak u pravom smjeru.

No vraga, čim pomisliš da treba pohvaliti nešto što radi vlast, pojavi se kvaka. Ovdje je kvaka da se nova uredba neće odnositi na kladionice, automat klubove i kockarnice koje već rade, nego samo na njihovo širenje u budućnosti.

Vladu, odnosno Ministarstvo financija uzrujavaju samo oni u biznisu kojima se ne uspijeva naplatiti porez.

Kad država pristupa kockarskom biznisu s ovakvom hipokrizijom, razumljivo je da zbog poplave kladionica po Hrvatskoj protestiraju škole, pravobraniteljica za djecu, brojni čelnici gradova i općina i vjerske zajednice. Imamo već 50 tisuća patoloških ovisnika o kocki i 20 posto srednjoškolaca koji se klade. Neshvatljivo je samo to da Vlada misli umiriti društvo svojom ciničnom mjerom po kojoj nikakve promjene zapravo nema, a milijun već pootvaranih kladionica može mirno nastaviti s radom.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay