Hrvatska Vlada zainteresirana je za osnivanje i razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra te će s tvrtkom IBM potpisati i Memorandumu o razumijevanju, a s ciljem unapređenja konkurentnosti Hrvatske i poslovnog i ulagačkog okruženja, zaključeno je na ovotjednoj sjednici Vlade.
Vlada je, naime, prihvatila nacrt tog memoranduma i za njegovo potpisivanje ovlastila potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić.

Dalić je tom prigodom na sjednici Vlade istaknula da time Vlada i IBM Hrvatska iskazuju namjeru za otvaranje razgovora o mogućem osnivanju tog centra u Hrvatskoj i mogućoj suradnji u primjeni metoda podatkovnih znanosti i kognitivnih tehnologija na korisnike u različitim industrijama.

“Smisao memoranduma je stvaranje platforme za međusobne razgovore, pri čemu memorandum ne stvara obvezu niti za jednu od uključenih strana, a cilj rada radnih skupina koje se osnivaju u okviru memoranduma je identificirati moguće područja i oblike suradnje”, kazala je.

Iz tvrtke IBM Hrvatska u petak su pozdravili inicijativu u Hrvatskoj, jer vjeruju da će kognitivne tehnologije pomoći organizacijama u inovacijama, novim modelima poslovanja, otvaranju novih tržišta i globalnom natjecanju.

“IBM će raditi s Vladom RH i istražiti mogućnosti za razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra omogućavajući prijenos znanja, pristup naprednim analitičkim rješenjima i kognitivnim tehnologijima te će pomoći u razvoju edukacijskih programa u vremenu kognitivne ere”, ističu iz IBM-a Hrvatska na upit Hine.

Cilj memoranduma i razvoja Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra (CAIC – Cognitive Analytics Innovation Centre) je unapređenje poslovnog i ulagačkog okruženja u Hrvatskoj te njene globalne konkurentnosti. Cilj je i da taj centar postane ključan takav centar u središnjoj i istočnoj Europi, u kojemu će se pružati obuka u kognitivnim vještinama, provoditi procjene kognitivne korisničke vrijednosti, razvijati i implementirati mogućnosti izrade prototipa i razvoj odnosno implementiranje kognitivna rješenja.

Cijeli članak možete pročitati na: hrportfolio.hr