Odvjetnik Alen Čičak zastupa dvije djelatnice jednog privatnog doma za starije i nemoćne u Zagrebu koje iz obiteljskih razloga nisu mogle prihvatiti zahtjev poslodavca da budu na poslu 24 sata sedam dana uzastopno. Riječ je o spremačici i kuharici koje su odbile karantenu navodeći poslodavcu svoje razloge.O

Kuharica živi u domaćinstvu s 86-godišnjom nepokretnom bakom o kojoj mora skrbiti što znači da nikako ne može izbivati neprekidno tjedan dana iz kuće.

Spremačica je također odbila takav rad iz obiteljskih razloga. Prema tvrdnji odvjetnika Čička, poslodavac je objema zaprijetio otkazom ne prihvate li rad u karanteni.

Nakon što su njegove klijentice to odbile poslodavac im je, tvrdi odvjetnik, rekao kako znaju što im je činiti – doći na posao ili slijedi otkaz. – Stvar je u tome da im je i dalje to bilo neprihvatljivo. Rekle su da daju otkaz i tražile da im se godišnji odmor uračuna u otkazni rok. No, poslodavac je inzistirao da se on odradi – kaže Čičak.

– Vozač ste, posjedujete automobil te nam nećete kontaminirati domski auto koji mora biti na raspolaganju djelatnicima karantene te ćemo vašim takvim angažmanom omogućiti baš sve za zaštitu naših korisnika i djelatnika – doslovno je poslodavac naveo spremačici.

Kuharica, koja inače boluje od epilepsije, završila je u KBC-u Rebro i otvorila bolovanje. Poslodavac ju je optužio da izbjegava svoje obaveze, a brigu o baki koja živi u njenom kućanstvu ocijenio je kao rad u “fušu”.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay