Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu potvrdio je kolektivnu presudu u slučaju franak, i banke više nemaju nikakvih pravnih mogućnosti pobijati tu presudu niti na jednom sudu.

Vrhovni sud Republike Hrvatske nakon toga je najavio kako će svoja pravna shvaćanja o učincima konverzije donijeti na sjednici Građanskog odjela u utorak 13. prosinca 2022. godine.

Ponajprije valja reći, kazali su nam u Udruzi Franak, da potrošači koji nisu iskoristili mogućnost zakonske konverzije kredita, bilo da su kredite otplatili prije konverzije, bilo da su eventualno konverziju napravili u dogovoru s bankom prije 2015. godine, bilo da su nakon konverzije nastavili plaćati kredit s povećanim tečajem CHF, imaju pravo nedvojbeno tužiti banku i zahtijevati obeštećenje. To pravo istječe im u lipnju 2023., kada će nastupiti zastara njihovih potraživanja!

Bude li odluka Vrhovnog suda u korist potrošača, to će značiti da i svih 55.000 potrošača s konvertiranim kreditima imaju pravo na punu restituciju, koju, prema tvrdnjama iz Udruge Franak, ti potrošači nisu dobili konverzijom.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay