Unatoč tome što se očekivalo da će ona biti donesena danas, nakon dugotrajne rasprave današnja sjednica Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske na kojoj je raspravljano o pravnim shvaćanjima o pravnim učincima Sporazuma o konverziji ugovora o kreditu u CHF u EUR i pravima potrošača, odgođena je za dan 19. prosinca 2022., javili su iz Vrhovnog suda.

Dugoiščekivana odluka Vrhovnog suda, po pitanju imaju li pravo na odštetu i oni koji su prihvatili konverziju kredita u švicarskom franku, odgođena je do idućeg ponedjeljka.

U bankarskim krugovima posljednjih je mjeseci primjetna nervoza oko konačne odluke jer bi se, utvrdi li tako Vrhovni sud, razmjeri odšteta prema kreditorima mogli biti papreni. Neke neslužbene kalkulacije spominju i vrtoglavih 20-ak milijardi kuna što bi imalo značajne reperkusije na kapital i profitabilnost.

U Udruzi Franak u utorak su poručili da očekuju pozitivno pravno shvaćanje Vrhovnog suda. Smatraju da oko 55 tisuća potrošača koji su konvertirali kredite imaju pravo na restituciju jer, kako navode, konverzijom preostala glavnica nije smanjena na glavnicu kakva bi bila bez rasta tečaja i kamate, nije ostvarena puna restitucija izuzećem ništetnih odredaba o kamati i valuti.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr