Guverner HNB-a Boris Vujčić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao uvođenje eura u Hrvatskoj, kao i kakve će to posljedice imati na rast kamata na kredite.

“Ovo što sad vidimo je da prvi put nakon tri desetljeća vidimo da cijene rastu, ali iz drugih razloga, ne zbog uvođenja eura, tako da će porast cijena zbog uvođenja eura biti vrlo mali u odnosu na inflacijski pritisak zbog drugih stvari”, rekao je Vujčić.

O izjavi da konkurencija najbolje rješava skupe cijene

“To najbolje rješava konkurencija. Idete tamo gdje je jeftinije i to tjera one koji dižu cijene”, ponovio je svoj savjet guverner Vujčić.

Dodao je da mu nije jasno zašto je ta njegova izjava ranije izazvala tako burne reakcije i brojne kritike. “Bilo mi je potpuno nevjerojatno kako bi netko to mogao kritizirati, to je osnova tržišne ekonomije. Najbolji mehanizam za održavanje cijena na nekoj razini u odnosu na troškove marže je konkurencija, a koju ipak mora kontrolirati HANFA”, rekao je Vujčić.

Što se inflacije tiče, Vujčić je rekao da očekuje da bi u svibnju mogla dosegnuti dvoznamenkastu razinu, zbog toga što imamo značajan rast cijena prehrane, ali da u HNB-u rade “scraping” cijena u trgovinama te da u konačnici očekuje da će se stopa inflacije zadržati na razini od oko 9 posto.

Dao je i primjer koliko bi zapravo rasle mjesečne rate kredita, ako bi kamate porasle za 1 posto.

“Ako bi kamate porasle za 1 postotni poen, za gotovinske kredite to bi značilo povećanje otplate za 3 eura mjesečno, a za prosječni kredit bi to značilo 4 i pol eura mjesečno, dok bi za stambene kredite to značilo 15 eura mjesečno više za medijalni i 20 eura više za prosječni stambeni kredit”, rekao je guverner HNB-a.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay