Iduće će godine gornji limit za nasljeđivanje mirovine biti 5850,40 kuna. Od 1. siječnja iduće godine primanja 291.000 korisnika obiteljskih mirovina povećat će se od 10 do 25 posto

Hrvatski će umirovljenici uz zadržavanje vlastite mirovine moći naslijediti i 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika! Nakon dugih pregovora s umirovljeničkim udrugama hrvatska je Vlada dogovorila novi model nasljeđivanja obiteljskih mirovina koji će se početi primjenjivati od 1. siječnja iduće godine.

Njime će se povećati primanja 291.000 korisnika obiteljskih mirovina 10 do 25 posto. Uz zadržavanje postojećeg modela nasljeđivanja umanjene mirovine preminulog supružnika, uvodi se i primanje dijela mirovine preminulog bračnog partnera uz zadržavanje vlastite mirovine.

Oko 136 tisuća postojećih primatelja obiteljskih mirovina nije radilo, odnosno nije steklo uvjete za mirovinu, dok se njih oko 155 tisuća odreklo vlastite mirovine jer im je obiteljska mirovina povoljnija.

Obiteljske će mirovine od siječnja iduće godine porasti i jednima i drugima, za što će Vlada za sljedeću godinu osigurati dodatne 1,2 milijarde kuna u državnom proračunu.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay