Saborska zastupnica Ružica Vukovac upozorila je u petak u Saboru da u Hrvatskoj stranci sve više kupuju nekretnine i nelegalno ih iznajmljuju u priobalju, te istaknula da će posljedično gužve na plažama biti sve veće a parkirališnih mjesta bit će sve manje.

“U zadnjih deset godina Hrvatska je izgubila oko 400.000 stanovnika, a izgrađeno je gotovo 113.000 novih stanova”, istaknula je Vukovac u slobodnom govoru, iznoseći stajalište Kluba zastupnika za pravednu Hrvatsku. 

Ne čude stoga, kaže, prigovori legalnih iznajmljivača da sve više stranaca bez ikakve kontrole iznajmljuje apartmane, a u Baškoj se iznajmljuju i privatne plaže.

Stranci pumpaju cijene nekretnina, pogotovo na Jadranu, no koliko je ustvari nekretnina u stranom vlasništvu, vrlo je teško procijeniti, rekla je Vukovac te dodala da su stranci samo u protekle tri godine kupili više od  29.000 nekretnina. 

Najviše nekretnina u Hrvatskoj kupuju Nijemci koji su samo lani kupili oko 3600 nekretnina. Na drugom su mjestu Slovenci s oko 3000 kupljenih nekretnina lani, slijede Austrijanci s oko 1500 nekretnina kupljenih u Hrvatskoj. Vukovac ocjenjuje da smo izgubili kompas u održivom turizmu. 

Cijeli članak možete pročitati na: sibenik.in

Foto: Pixabay