ZAGREB, 10. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Yahoo je objavio u ponedjeljak kako će u budućnosti poslovati pod imenom Altaba Inc, a osnovnu djelatnost tvrtke preuzet će kompanija Verizon Communications, nakon čega će i izvršna direktorica Marissa Mayer napustiti svoj položaj.

Sukladno dogovoru, Yahoo će prodati Verzionu svoje temeljno internetsko poslovanje, koje uključuje digitalno oglašavanje, e-mail i medijske alate, za 4,83 milijarde dolara. Ono što preostane nakon prodaje, bit će u vlasništvu holding kompanije pod nazivom Altaba.

Uvjeti tog posla mogli bi biti izmijenjeni, a cijela transakcija možda čak i otkazana, nakon što je otkriveno kako je Yahoo dvaput bio izložen hakerskom napadu, odnosno krađi podataka; u jednom slučaju ukradeni su podaci o 500 milijuna korisnika, dok je u drugom ta brojka premašila milijardu.

Čelnici Verizona su izjavili da dok ne vide snažnu stratešku usklađenost s Yahoom, nastavit će istraživati slučajeve krađe podataka.

Još pet direktora u Yahoou će podnijeti ostavke nakon sklapanja posla s Verizonom, objavio je Yahoo u izvještaju regulatoru objavljenom u ponedjeljak.

Ostali direktori će upravljati Altabom, kompanijom čija će primarna imovina biti 15-postotni udjel u kineskoj kompaniji za internetsku trgovinu Alibabi i 35,5 posto udjela u japanskoj podružnici Yahooa.

(Hina)