Što će biti s plaćama i morate li potpisivati nove ugovore o radu

Premda manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za uvođenje eura, povratka više nema. Nakon što je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis u srijedu potvrdio da Hrvatska zadovoljava sve kriterije, sada je sigurno da će nam od početka iduće godine euro postati službena valuta. Stoga je vrijeme da se svi pripremimo za veliku promjenu

Široka upotreba nove valute počet će već u rujnu, kada će svi proizvodi i usluge morati imati istaknutu cijenu u kunama i u eurima. Cijene će se preračunavati u euro prema fiksnom tečaju, koji još nije preciziran, a najvjerojatnije će iznositi 7,53450 kuna za euro.

Dvojno iskazivanje cijena

Građane najviše brinu moguća poskupljenja zbog ‘zaokruživanja’ cijena naviše. Zakonom o uvođenju eura tvrtkama je zabranjeno neopravdano povećanje cijena, a glavni alat u borbi protiv takve neetične prakse bit će dvojno iskazivanje cijena.

Ugovore nije potrebno mijenjati

Uvođenje eura temelji se na načelu neprekidnosti svih pravnih instrumenata u kojima je navedena kuna, što znači da svi pravni dokumenti u kojima se navodi kuna ostaju na snazi pod istim uvjetima kao da nije bilo promjene državne valute.

To znači da nećete morati potpisivati novi ugovor o radu niti mijenjati bilo koji drugi važeći ugovor zbog konverzije valute. Iznosi koji su u ugovorima navedeni u kunama smatraju se iznosima u eurima preračunato prema fiksnom konverzijskom tečaju i zaokruženo na dvije decimale prema propisanim pravilima zaokruživanja.

Razdoblje u kojem se može plaćati u kunama i eurima

U razdoblju od 1. do 14. siječnja plaćanje ćete moći vršiti u kunama i u eurima, no prilikom povrata novca uvijek ćete dobivati eure.

Konverzija novca na računu, kredita i drugih zaduženja

Od dana uvođenja eura svi kunski krediti i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrat će se kreditima u eurima. To, među ostalim, znači da ugovori o kunskim kreditima i kreditima s valutnom klauzulom u eurima neće morati biti izmijenjeni zbog prelaska na euro kao novu službenu valutu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay