Ako mislite da su podaci iz daleke prošlosti, varate se

Prosječna cijena četvornog metra građevinskog zemljišta na otoku Viru iznosi 13,8 eura, cijena stana/apartmana kreće se oko 1244 eura, za prosječan kvadrat stambene zgrade treba izdvojiti 502 eura, a poslovne zgrade oko 87 eura.

Najpovoljnije je šumsko zemljište na Viru koje košta nešto manje od 8,5 eura po kvadratu, dok se cijena stambenog kvadrata u zgradama za povremeno stanovanje kreće oko 635 eura.

Ako mislite da ovi podaci pripadaju vijestima iz daleke prošlosti, grdno se varate!

Ovo su najnoviji podaci cijena nekretnina na otoku Viru, dobiveni prema sklopljenim kupoprodajnim ugovorima za nekretnine u 2021. godini.

Siva ekonomija?

Sigurno ne realnu cijenu nekretnina na tom atraktivnom otoku na kojem je od izgradnje mosta 1976. krenuo stampedo gradnje, nekada vikendica, a danas kuća za odmor i apartmana. Pokazuju li možda ti podaci sivu ekonomiju, odnosno jedan oblik pranja novca kroz nekretnine po dogovornoj formuli: cijena zemljišta je 100 tisuća eura, ali ćemo u ugovor staviti 50 tisuća i na to platiti poreze, a ostatak ćeš dobiti na ruke?

Ista formula vrijedi za stanove, kuće, apartmane, poslovne prostore, jer sve dobivene prosječne cijene prema službenim podacima debelo su ispod realne cijene nekretnina na tom otoku.

Dovoljno je otići na internetske stranice jedne od najvećih agencija za prodaju nekretnina na otoku Viru. Brzim pregledom ponude oglašenih nekretnina odmah je jasno da se građevinska zemljišta (udaljena 250 metara od mora) prodaju za 300 eura po četvornom metru, dakle desetak puta više od “službene” cijene.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay