Slabi izgledi za glavne prijedloge HUP-a, sporedni bolje sreće? Marić uopćeno kaže da Vlada “načelno uzima u obzir HUP-ove prijedloge” te da će se “o tome još razgovarati i analizirati”. Nije, dakle, odbijenica, ali ne zvuči ni obećavajuće.

Sve u svemu, bolje izglede “za prolaz” u dogledno vrijeme imaju neki HUP-ovi prijedlozi koje je iznio kao dodatne, sporedne. To se ponajprije odnosi na povećanja iznosa neoporezivih primitaka u korist radnika.

Povrh samih plaća za njima se poseže sve više. Tome je pridonijelo i povećanje maksimalnih iznosa za pojedine kategorije tih isplata, do približno 1000 kuna mjesečno.

Prema podacima Porezne uprave, lani je zaposlenima isplaćeno ukupno 8,65 milijardi kuna raznih neoporezivih primitaka. To je 1,34 milijarde više nego godinu prije i 2,8 milijardi više nego 2019.

Najveći ukupni iznosi tih primitaka godinama su isplaćivani kroz prigodne nagrade, poput npr. božićnica ili isplata za godišnje odmore. Prošle godine tu je mogućnost iskoristilo blizu 83 tisuće poduzetnika (godinu prije oko 73) za više od 1,2 milijuna zaposlenih, tj. primatelja. Neoporezivi primici na ime prigodnih nagrada premašili su 2,9 milijardi kuna, što je 300 milijuna više nego godinu prije i pola milijarde više nego 2019.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay