U HRVATSKOJ još nema puno tvrtki koje doniraju novac nadarenim pojedincima, udrugama i projektima za koje ocijene da imaju perspektivu. Ipak, i na tom planu posljednjih godina nešto se mijenja.

Jedna od tvrtki koja je dio svoje dobiti odlučila usmjeriti u donacije je zagrebački Infinum. Riječ je o IT kompaniji s 250 zaposlenika i suradnika, osnovanoj 2005. godine, koja se bavi razvojem digitalnih proizvoda, a posluje primarno na svjetskom tržištu.

Raspisali natječaj za donacije nevladinim organizacijama

U Infinumu su ovih dana raspisali natječaj za donacije udrugama i drugim nevladinim organizacijama koji je otvoren do kraja srpnja. Cilj im je donirati novac za projekte od, kako kažu, opće koristi za društvo.

“Već godinama nam se javljaju udruge i pojedinci koji traže da im financijski pomognemo u njihovim projektima. Do sada smo im pomagali na pojedinačnoj bazi, ali od ove godine to ćemo raditi sustavno. Imamo Infinum Foundation koji raspolaže s jedan posto godišnjeg profita i po projektu dajemo do 15.000 kuna”, objašnjava za Index Nikola Kapraljević, suvlasnik Infinuma.

Donacije tvrtki uobičajene su u razvijenim zemljama Zapada, gdje se na to gleda kao na oblik društveno odgovornog poslovanja. No u Hrvatskoj je doniranje korporativnog sektora znatno manje rašireno. Naravno, izuzmemo li tu doniranje političkim strankama u kampanji. U Infinumu su se, međutim, odlučili na drukčiji put: doniranje u političke svrhe ih, naglašavaju, ne zanima, već žele pomoći projektima koji će unaprijediti hrvatsko društvo.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay