Zagrebačku županiju prošle je godine posjetilo 87.035 turista koji su ostvarili 154.142 noćenja, što je 16 posto dolazaka i 17 posto noćenja više nego 2016. godine, priopćeno je u ponedjeljak iz Zagrebačke županije.

Više od dvije trećine ili 67,4 posto turističkih noćenja u Zagrebačkoj županiji ostvarili su strani gosti. Stranci su imali 103.874 noćenja, a njihov udjel u dolascima bio je još veći. Naime, od ukupnog broja turističkih dolazaka 71,8 posto ili 62.487 odnosi se na strane goste.

Prošle je godine odredišta u Zagrebačkoj županiji posjetilo i 24.548 domaćih gostiju, koji su ostvarili 50.268 noćenja.

Po podacima županije, najviše dolazaka u 2017. bilo je iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, a bilo je i turista iz SAD-a, Kine, Australije itd.

Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Sveta Nedjelja.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić napominje kako se Zagrebačka županija tijekom godina pozicionirala ponajprije kao izletničko odredište. Županija je, dodaje, poznata po izvrsnoj eno-gastronomskoj ponudi, vinskim cestama, cesti sira, bogatoj kulturnoj baštini i očuvanom ruralnom području te mnogobrojnim događajima.

Rašperić ističe kako višegodišnji rast broja turističkih noćenja upućuje na potrebu za dodatnim smještajnim kapacitetima na području Zagrebačka županije.

“Izletnici i gosti sve više pokazuju interes za aktivni boravak u prirodi, a jedna od grana turizma kojoj smo se posebno posvetili je cikloturizam”, dodaje.

Naime, jedna od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma je upravo cikloturizam, a broj aktivnih biciklista u Europi dosegnuo je gotovo 60 milijuna.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock