Još ne tako davno tehnološka rješenja su se iz vojske prelijevala u privatni sektor. Sada se vojske okreću startupovima kako bi im pomogle da uhvate korak s modernim vremenima

Kad je krajem prošle godine Azerbajdžan izašao kao pobjednik iz 44-dnevnog rata protiv Armenije za nadzor enklavom Gorski Karabah, mnogi su eksperti upozoravali da im u tome nije toliko pomoglo “srce u junaka” koliko “svjetlo oružje”. U ovom slučaju to su bili turski dronovi TB2. A te bespilotne letjelice nije izradio nekakav veliki obrambeni konglomerat nego Baykar Makina, relativno mali turski proizvođač autodijelova koji se preorijentirao na izradu dronova.

ZVONO NA UZBUNU

Ove bespilotne letjelice navodno koštaju samo milijun do dva dolara; za usporedbu, nabavna cijena američkih dronova Protector penje se i do 20 milijuna dolara. TB2 možda ima manji domet od skupljih konkurenata, ali su prilagodljiviji i mogu dulje ostati u zraku.

Zbog taktičke prednost letjelice iza koje stoji pamet male turske tvrtke zazvonilo je na uzbunu u ministarstvima obrane zapadnih zemalja.

MILIJARDE ZA STARTUPE

Strah da će ih tehnološki napredak pregaziti, natjerao je američko Ministarstvo obrane da uz pomoć Sveučilišta Stanford 2016. pokrene program Hacking for Defense. Britanci su sličan program ustanovili prije dvije godine, a sada se ideja proširuje na Hacking 4 Allies koji će raditi sa startupima.

U digitalnom svijetu obrana nacionalnih interesa i granica postaje sivo područje. Velika i jaka vojska više nije dovoljna; riječ o tome da morate osigurati svoju električnu mrežu i transportni sustav.

EUROPSKA PRILIKA

Američki ulagači sve manje vole svoj novac investirati u vojne projekte; radije će pola milijarde dolara dati pokretaču startupa za brzu dostavu namirnica ili u kakav cybersex projekt, nego uložiti nekoliko milijuna u tehnološku tvrtku povezanu s obrambenim sektorom, piše Sifted u svojoj analizi.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay