Ukupan je broj zaposlenih osoba u veljači, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dosegnuo 1,536 milijuna, odnosno gotovo se vratio na pretpandemijsku razinu prošlogodišnje veljače, kada je bilo 1,542 milijuna zaposlenih, prvenstveno zahvaljujući produženim mjerama očuvanja radnih mjesta kroz programe potpore plaća te skraćenog radnog tjedna.

Broj radnika pod mjerama u jednom je trenutku lani dosegnuo gotovo 600.000, a posljednji dostupni podatci, oni za prosinac, ukazuju na 158.000 korisnika državnih potpora. Procjenjuje se da je trenutno taj broj dodatno smanjen, navodi se u tjednoj analizi PBZ-a.

S druge pak strane, pokazuje analiza PBZ-a, ponovno je najsnažniji rast zaposlenosti (+5,0 posto) zabilježen u građevinskom sektoru, koji se nalazi u zamahu, potaknut snažnom aktivnošću izgradnje stambenih nekretnina (uslijed zamjetne potražnje i rasta cijena stambenih nekretnina, koje su u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci porasle za 8,1 posto), infrastrukturnim radovima, ali i obnovom potresom pogođenih područja, za koju se tek očekuje jačanje.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay