Lani se iz Hrvatske iselilo 40.000 građana i nastanilo rekordnih 37.000 useljenika. Gotovo je svaka treća osoba iz BiH. Od njih čak tri četvrtine nemaju hrvatsko državljanstvo. Među 12.000 doseljenika prošle je godine 9600 Bošnjaka i Srba. Hrvatski bazen iz BiH sve je prazniji

Hrvati iz BiH u Hrvatsku su se sklanjali i za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba, a nastavili su “curiti” prema matici i u poraću, suočeni s političkim pritiscima i nepravdama te socijalnim nevoljama. Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas živi između milijun i 1,3 milijuna Hrvata podrijetlom iz BiH. Teško je naći obitelj u Hrvatskoj, od Drave do mora, koja nema neku poveznicu s BiH. Od kraja Drugog svjetskog rata do početka devedesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatsku se iselilo više od 200.000 Hrvata iz BiH, a još više u posljednjem ratu i nakon njega.

Ali malo je poznato i da sve više Srba i Bošnjaka u Hrvatskoj vidi “obećanu zemlju” ili barem državu u kojoj žele nastaviti život. Među onih 12 tisuća useljenika iz BiH tijekom prošle godine, o kojima je izvijestio Državni zavod za statistiku, čak tri četvrtine nemaju hrvatsko državljanstvo, stoga je realno zaključiti kako su u pitanju pretežito Bošnjaci i Srbi.

Sve priče o ustaštvu, nacionalnoj mržnji i deficitu demokracije padaju u vodu pred podatkom da je više od 9600 Bošnjaka i Srba iz BiH (samo prošle godine) izabralo Hrvatsku za novi početak života i rada. Osim toga, u odnosu na prethodne godine, broj useljenika u Hrvatsku povećao se čak četiri puta. Ovi podaci ujedno su i ilustracija socijalne slike jugoistoka Europe.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay