WC papir je posljednjih nekoliko mjeseci dosta poskupio. Tako je nekad koštao ispod 20 kuna, a sad se cijene kreću od 30 kuna na gore. Uzrok ili jedan od uzroka je rat u Ukrajini. Dakle, wc papir se proizvodi od celuloze, za to je potrebno puno energije, a plin je skup, pa je poskupjelo sve od papira.

“Tvornice sirovine su upogonjene plinom, a primjerice prije ove krize cijena plina po megavat satu iznosila je 16 eura dok na današnji dan iznosi preko 270 eura”, kaže u razgovoru za RTL Direkt Jelena Barbir, marketing menadžerica tvrtke za proizvodnju toaletnog papira.

Energenti su sve skuplji, celuloza od koje se radi papir također je sve skuplja. Uskoro, govori Jelena, celuloze na tržištu možda više i neće biti, a onda će tek biti problema.

Poskupljuje i drvo

“Tu su se u zadnjih nekoliko godina desile velike promjene počevši od covida, dakle u tom periodu su porasle cijene, a onda i sada u kontekstu rata u Ukrajini s tim da morate znati da su već prošle godine Rusi najavili da će od 1.1. ove godine zabraniti izvoz trupaca iz Rusije”, kazala je Ana Dijan, Hrvatski drvni klaster.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay