Ruski sud je donio odluku o zatvaranju terminala na Crnom moru zbog kršenja ekoloških pravila o izlijevanju nafte

Rusija je pronašla još jedan način da Europi smanji opskrbu energentima – naložili su Caspian Pipeline Consortiumu da zaustavi isporuke nafte sa svog izvoznog terminala na Crnom moru. Preciznije, ruski sud donio je odluku o zatvaranju terminala zbog kršenja ekoloških pravila o izlijevanju nafte. Na taj način spriječena je zapravo isporuka kazahstanske sirove nafte članicama EU, dok se ruska nafta i dalje može isporučivati na druge načine. Posljedica ove zabrane je smanjenje isporuka nafte u EU za oko 1,5 milijuna barela dnevno.

Rusiji je zaustavljanje isporuka preko Caspian Pipeline Consortiuma (CPC) dobro došlo jer Rusiji ne proizvodi nove troškove, a značajno podiže energetski pritisak na EU. Naime, oko dvije trećine naftnih isporuka CPC-a završava u EU.

Daljnje usporavanje realni scenarij

Pri ovome ne treba zaboraviti da je cijena prirodnog plina narasla 700 posto od početka prošle godine, a situacija se pogoršava. Trenutačno je glavna linija – Sjeverni tok – zatvorena zbog održavanja, ali se strahuje kako Putin više neće otvarati taj plinovod, kako bi povećao energetski pritisak na EU. Prošli mjesec nakon manjeg požara na LNG terminalu u Teksasu zaustavljene su isporuke prirodnog plina prema EU. Radi se o najvećem izvoznom terminalu u Sjedinjenim Državama. Od zatvaranja američkog izvoznog terminala Freeport cijena plina u EU skočila je 60 posto, dok je u Sjedinjenim Državama zbog povećanja ponude pala za 40 posto.

Procjene analitičara govore kako bi problemi s opskrbom plinom i naftom guraju Europu u recesiju. Indikatori gospodarskog rasta govore kako su Sjedinjene Države već sada u recesiji.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr