‘Hit su robot koji govori, autonomni autić i sat koji uči ljudske kretnje‘, kaže vlasnik tvrtke

Karlovački DIY genijalac, kako ga zovu u medijima, u tri je godine prodao preko 15 tisuća igraćih konzola MAKERbuino i mobitela MAKERphone, svojih već prepoznatljivih proizvoda koji funkcioniraju na “uradi sam” principu te spajaju STEM edukaciju i zabavu. Unatoč koronakrizi, njegova tvrtka CircuitMess konstantno raste, a kad je riječ o produktivnosti, taj je rast eksponencijalan. Prije nešto više od tjedan dana su tako predstavili čak šest novih proizvoda, objedinjenih pod imenom STEMbox, za koje se u trenutku pisanja teksta na Kickstarter kampanji predbilježilo već 558 ljudi, iz preko 30 zemalja, koji su skupili nešto više od 106 tisuća dolara.

– Nadamo se da ćemo u ovoj kampanji oboriti rekord koji smo postigli s MAKERphoneom, za koji smo skupili 324 tisuće dolara. Tada je to bila najveća Kickstarter kampanja iz Hrvatske. U međuvremenu su dečki iz Orqe skupili 360 tisuća dolara za svoje videonaočale, ali planiramo prijeći i tu cifru. Optimistično smo krenuli te u duplo manje vremena skupili duplo više novca nego u posljednjoj kampanji – priča nam Gajšak dok sjedimo u novom sjedištu tvrtke u Lučkom, koja danas broji 15 zaposlenih u 270 metara kvadratnih, u kojima je nekoliko odjela: administracija, marketing, prodaja i financije, razvojni dio te dio za proizvodnju i strojeve.

– U posljednje tri godine imali smo dva proizvoda, a sada smo ih u nešto više od pola godine razvili šest, a imamo i hrpu drugih ideja – kaže Albert, pa nabraja što su još sve osmislili: – Imamo Wheelsona, autonomni autić. U posljednje su vrijeme Tesle i ostala autonomna vozila iznimno popularni, pa smo napravili taj set u kojem se uči kako funkcioniraju. Automobil ima kameru pa može pratiti cestu, to je takozvani computer vision – priča.

Tu je i Spencer, robot koji govori, svojevrsna verzija popularnog savjetnika Alexe.

– On dolazi s velikom crvenom ‘gljivom’, gumbom koji stisneš pa možeš pričati s robotom. Daje ti neke odgovore, a možeš ga programirati po volji, da na određeni način reagira na neke riječi ili rečenice. Tu je ideja bila nakačiti se na hype oko smart asistenata te pokazati djeci i mladima kako to funkcionira – priča Albert.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay