LJUBLJANA, 28. prosinca 2016. (Hina) – Prodaja koparskog Cimosa talijanskom fondu “Palladio Finanziaria” pod velikim je upitnikom zbog tužbe hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja od Cimosa zahtijeva povrat 50 milijuna eura, prenose u srijedu neki slovenski portali.

Ključni uvjet talijanskog fonda za dovršenje posla je da se s DAB-om, koji je preuzeo tražbine Riječke banke, postigne sporazum o povlačenju tužbe, no dosadašnji pokušaji da se to riješi nisu uspjeli, piše slovenski portal Siol.net, koji smatra da je mogući dogovor još daleko.

Riječ je o obvezi Cimosa prema negdašnjoj Riječkoj banci, od koje je 90-ih godina slovenska tvrtka uzela 20 milijuna eura kredita, a tu je tražbinu s pripadajućim kamatama preuzeo DAB.

Konzorcij prodavatelja 92-postotnog udjela u Cimosu potpisao je polovicom listopada ugovor s predstavnicima tvrtke TCH Cogema, koja je u vlasništvu talijanskog fonda “Palladio Finanziaria”, a vrijednost transakcije je 110 milijuna eura.

No, taj kupoprodajni ugovor s mogućim talijanskim kupcem predviđa da se spor s DAB-om riješi prije nego što se ugovor realizira i obavi transakcija.

Dvije su strane još vrlo daleko od dogovora, navodi Siol.net pozivajući se na informacije anonimnih izvora iz Cimosa i slovenskog Društva za upravljanje tražbinama banaka (DUTB), ustanove koja je u ime države preuzela neke tražbine Cimosa i dio državne imovine.

I dok se svota koju zahtijeva hrvatska strana zbog dospjelih kamata dosad gotovo utrostručila, slovenska strana predlaže izvansudsku nagodbu i spremna je za tražbinu DAB-a dati samo nekoliko milijuna eura, navodi portal.

Slovenska strana tako nisku ponudu argumentira tvrdnjom kako bi upravo toliko danas vrijedio hrvatski udio u Cimosu da je negdašnja Riječka banka svoj kredit konvertirala u vlasnički udio u vrijeme kad je Cimos došao u teškoće, navodi portal.

Talijanski fond obvezao se prije dva mjeseca za 92 posto udjela u Cimosu, što uključuje i pogon u Hrvatskoj, platiti samo 100.000 eura, ali bi, ako se projekt realizira, preuzeo i obvezu vraćanja 106 milijuna Cimosova duga slovenskim bankama, podsjeća Siol.net.

 

(Hina)