LONDON, 28. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 56 dolara u očekivanju konkretnih dokaza o provedbi dogovora o smanjenju proizvodnje koji stupa na snagu početkom nove godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je na 56,21 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 93 centa. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 53,97 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 88 centi.

Tržišta su jučer poduprla očekivanja o smanjenju proizvodnje počevši od nedjelje kada stupa na snagu dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i ključnih neovisnih proizvođača, poput Rusije, prvi u 15 godina. Dogovoreno je smanjenje proizvodnje za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno, od čega će lavovski dio otpasti na Saudijsku Arabiju kao najvećeg OPEC-ovog proizvođača.

“Očekivanja u vezi s rezovima podijeljena su, trgovanje je slabo pa će od presudne važnosti biti prva dva tjedna u siječnju”, tumači Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa.

“U slučaju pogrešnog koraka ili naznake nepoštivanja sporazuma cijene nafte će pasti”, dodao je McCarthy.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh u utorak je izjavio da očekuje da će se članice OPEC-a pridržavati dogovora. “Konkurenti smo ali i partneri s određenim obvezama”, prenosi njegove riječi iranska novinska agencija Shana.

Irački ministar za naftu Džabar Ali al-Luaibi kazao je danas da će njegova zemlja od siječnja smanjiti opskrbu za 200 do 210 tisuća barela dnevno. Prilikom posjeta Kuvajtu procijenio je također da će cijene nafte porasti na 60 dolara jer će smanjena ponuda ublažiti prekomjernu opskrbu na tržištima iz protekle tri godine, navodi kuvajtska novinska agencija (KUNA).

Venezuela je najavila da će iduće godine smanjiti proizvodnju za 95 tisuća barela dnevno dok su iz ruskog proizvođača Gazprom Nefta poručili da iduće godine namjeravaju povećati proizvodnju za 4,5 do pet posto, nešto manje no što su planirali prije no što Rusija kao neovisni proizvođač pristala na sporazum o smanjenju globalne opskrbe.

OPEC ni danas nije objavio cijenu barela referentne košarice svoje nafte zbog blagdana. Prema posljednjim objavljenim podacima na internetskim stranicama kartela, u srijedu, 21. prosinca, ona je iznosila 52,25 dolara.

(Hina)